„Czy dieta odchudzająca może być smaczna?” – to pytanie zadaje sobie wiele osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Odpowiedź brzmi: „Jak najbardziej!” W sklepach dostępny jest cały szereg znacznie zdrowszych, lecz równie smacznych zamienników wysokokalorycznych, niezdrowych dań i przekąsek. Jeżeli nie wiemy, jak skomponować smaczną dietę w Gorzowie, możemy poprosić o pomoc dietetyka lub skorzystać z poniższych porad.
Pyszne zamienniki
- Gdy mamy ochotę na pizzę, przygotujmy ją samodzielnie wykorzystując do tego celu mąkę razową lub…kalafiora. Nie przesłyszeliście się – to warzywo jest często wykorzystywane jako spód do różnego rodzaju zdrowych wypieków, na przykład w dietach wegańskich.
- Kolejna, równie kaloryczna i lubiana przez wielu z nas przekąska to tosty. Przekształcenie ich w zdrowy posiłek jest jednak niezwykle proste. Wystarczy, że biały chleb zastąpimy pełnoziarnistym, a zamiast masła wykorzystamy humus lub guacamole. Do tego duża porcja ulubionych warzyw i gotowe!
- Świetną alternatywę dla tłustych frytek zrobionych we frytkownicy stanowią te z batatów, które w kilkanaście minut przyrządzimy w piekarniku – wystarczy pokroić je w paski, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Najlepiej smakują z równie zdrowym dipem jogurtowo – czosnkowym.
- Kto z nas nie kocha nutelli? Ten czekoladowy krem to doskonały dodatek do naleśników czy kanapek. Można jeść go również solo (co robi większość z nas), wyjadając łyżeczką ze słoika. Istnieje jednak jej znacznie mniej tuczący odpowiednik, do zrobienia którego potrzebne są tylko 4 składniki – awokado, banan, kakao oraz miód. Miksujemy je ze sobą i gotowe!
Jeśli nie słodycze, to co?
Gdy nie wyobrażacie sobie życia bez słodyczy, układając dietę w Gorzowie, koniecznie poinformujcie o tym fakcie dietetyka. Zaproponuje on Wam równie pyszne słodkości takie, jak:
- Koktajle owocowe – stanowią doskonałe źródło witamin, białka i błonnika.
- Orzechy i suszone owoce – to świetny sposób na zdrową i smaczną przekąskę, która pozwoli nam zwalczyć głód. Zawierają dużo błonnika, który wpływa pozytywnie na trawienie. Oprócz tego, są bogate w witaminę B, E, selen, niacynę oraz białko.
- Wafle ryżowe – bogactwo błonnika oraz magnezu i świetna alternatywa dla klasycznego, białego pieczywa. Nasza propozycja to wafle posmarowane masłem orzechowym z kilkoma plastrami banana.